Macam mana nak buat claim dgn cepat...

Kepada pelanggan-pelanggan polisi PRUDENTIAL sini saya akan explain sket mcmana nk buat claim cepat. Selalunya kita berdepan masalah nk buat claim especially kalau masuk hospital bukan panel. Selalu pemegang polisi akan cakap insuran lambat nak bg claim tp sebenarnya bkn dr pihak insuran yg membuatkan claim jd lambat tp sometimes dr pihak hospital sendiri.

Ada hospital yang akan hold dulu semua payment untuk tempoh tertentu sb nk claim semua sekali gus, than baru pihak hospital akan claim dr PRUDENTIAL. PRUDENTIAL terpaksa tunggu report dr hospital jgk br boleh hantar cek pada pelanggan.

Actually, PRUDENTIAL amik masa maximum 14 hari bekerja jer utk siapkan cek/claim pelanggan. So untuk mengelakkan perkara ni terjadi kepada anda, jika anda kena admited hospital, sebelum keluar anda mintak dgn doktor suruh buat DISCHARGE SUMMARY. Discharge summary tu doktor akan tulis sakit dan berapa hari kita admited hospital. Dgn summary report je PRUDENTIAL boleh terima untuk buat claim kita, xyah nk tunggu medical report. Sy dh pernah buat banyak kali dh untuk client sy.

Next time bleh try k..=>
0 Responses